W jamie ustnej człowieka żyje aż 50 mld bakterii zaliczanych do 300 różnych gatunków. Większość z nich nie jest szkodliwa. Te, które przebywają w zepsutych zębach są jednak niezwykle groźne...


Aleksandra Piaścik, 9/2018

Próchnica jest już w Polsce chorobą społeczną. Z danych opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia wynika, że jej przeciętny dorosły mieszkaniec ma 13 spróchniałych zębów, a 40 proc. Polaków w wieku od 65 do 74 lat już ich w ogóle nie posiada. Zepsute zęby ma też ponad 85 proc. sześciolatów i 85 proc. osiemnastolatków!

Winne pałeczki i paciorkowce

Próchnica to choroba zakaźna, atakująca twarde tkanki zębów i prowadząca do ich całkowitego rozpadu. Wywołują ją szczególnie zjadliwe, lubiące kwaśne środowisko oraz odporne na antybiotyki bakterie z rodziny paciorkowców i pałeczek kwasu mlekowego. W procesie przetwarzania cukrów prostych produkują one kwas organiczne: octowy, mlekowy, masłowy, mrówkowy, a także propanowy. Powstałe kwasy, w postaci żółtego nalotu, szczelnie przylegają do szkliwa i obniżają pH w jamie ustnej, co powoduje demineralizację oraz osłabienie zębów.

Początkowo próchnica jest widoczna jako biała, matowa plama, która następnie ciemnieje od barwników zawartych w jedzeniu. Po uszkodzeniu szkiwa pojawiają się: ból, nadwrażliwość na słodki i kwaśny smak, nieświeży oddech, a jeszcze później ubytki w zębach, zgorzel oraz martwica.

Pozornie banalna wizyta, która może uratować życie

Paciorkowce znajdujące się w tkankach przyzęcia, kieszonkach dziąsłowych oraz kamieniu nazębnym można usunąć stomatolog bez przykrych konsekwencji zdrowotnych. Ale gdy poprzez rany w dziąsłach dostaną się one do krwiobiegu i wędrują po całym organizmie, stanowią ogromne zagrożenie dla każdego narządu wewnętrznego. W skrajnych przypadkach  mogą nawet wywołać ropne zapalenie: gałki ocznej, oczodołu, zatok, ucha środkowego, opon mózgowo-rdzeniowych, opłucnej, tkanki łącznej, tkanki mózgowej oraz śmiertelną posocznicę nazywaną popularnie sepsą. Niestety wiekszość ludzi o tym nie wie.

Najczęstszymi powikłaniami próchnicy są...

To jedynie fragment niniejszego artykułu. Pełną wersję przeczytasz w 9/2018  dostępnym także jako e-wydanie.

 

 
 
Powered by JS Network Solutions