Argania, czyli drzewo arganii żelaznej, należy do najstarszych na Ziemi. Obecnie rośnie jedynie w południowo-wschodniej części Maroka. Przez wieki dostarczało Beduinom niemal wszystkiego, czego potrzebowali, żyjąc na skraju pustyni. Zatrzymywało pustynne piaski, liście służyły za paszę dla zwierząt. Owoce, a właściwie ich nasiona, dawały cenny olej o wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystywano go nie tylko przy przyrządzaniu potraw. Miejscowe plemiona niezwykle ceniły cudowną, leczniczą i pielęgnacyjną moc oleju arganowego. Jego regularne spożycie chroniło bowiem przed licznymi schorzeniami, kobietom zaś pozwalał pielęgnować urodę.

Obecnie wyjątkowy skład oleju arganowego skupie na sobie uwagę naukowców. Współczesne metody badawcze pozwalają stwierdzić, jak wiele wartościowych substancji czynnych zawiera ten olej i jakie ma dzięki temu działania.

Król Maroka, Mohammad El sades we wstępie do książki dr. Petera Schleichera OLEJ ARGANOWY. Lecznicza moc marokańskiego złota podkreśla m. in., że Prócz licznych atrakcji historycznych i kulturowych Maroko ma do zaoferowania szczególną specjalność ze świata roślin – arganię, zwaną też drzewem arganowym. Roślina ta występuje tylko tutaj i jest znacznie starsza niż historia ludzkości... drzewo to uosabia symbiozę między człowiekiem, zwierzęciem i rośliną. Jego owoce mają szczególną właściwość leczniczą i zapewniają naszemu narodowi zdrowie...

Chcielibyśmy, aby olej arganowy przyczynił się do poprawy stanu zdrowia i witalności wielu ludzi na całym świecie. Niech najnowsze odkrycia dotyczące tego cudownego drzewa spowodują rozwój międzynarodowej inicjatywy, która nie tylko odnowi zasoby tego cudu świata, lecz także spowoduje jego rozmnożenie.

Tradycyjnie wytwarzanie oleju stanowiło domenę kobiet. Wymięte owoce arganii mieliły one w ręcznych żarnach na oleistą pastę, a następnie wyciskały z niej olej o czerwonawym zabarwieniu. Dziś coraz częściej stosuje się rozwiązania techniczne. Olej tłoczony jest na zimno, aby zachowane zostały wszystkie jego cenne właściwości. Rozróżnia się jego dwie odmiany: ciemniejszą – spożywczą oraz jaśniejszą – kosmetyczną.

Pozyskiwanie oleju z arganii to proces żmudny i długotrwały, a do wytworzenia jego 1 litra potrzeba aż 30 kg owoców, czyli rocznego zbioru z ok. siedmiu drzew. Dlatego ten prawdziwy, wysokiej jakości jest dość kosztowny. Trzeba zatem uważać na tzw. okazje, kiedy to najczęściej, chcąc obniżyć cenę dodaje, się do niego inne oleje.

Z punktu widzenia medycyny olej arganowy okazuje się niezwykle wartościowy. Wykryto w nim 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas linolenowy) i omega-6 (kwas linolenowy), a także omega-9. Zawiera on również antyoksydanty oraz wiele innych składników o działaniu leczniczym np.

  • tokoferole
  • kwercetyny (o działaniu grzybo – i bakteriobójczym)
  • fenole
  • steryny (sterole), czyli alkohole o złożonej strukturze, do których należy niezbędny organizmowi cholesterol .....
  • fitosterole czyli fitosteryny (żaden inny olej nie zawiera tak korzystnych ich kombinacji).

Zawarte w nim alkohole triterpenowe – wykorzystując działanie fitoterapeutyczne – chronią skórę, łagodzą procesy zapalne, dezynfekują i przyspieszają gojenie ran.

Dzięki niezwykle wysokiej zawartości tokoferoli wyjątkowa jest jego skuteczność jako antyoksydantu i wymiatacza wolnych rodników. Wiadomo już, że olej arganowy przywraca harmonię w wytrąconym z równowagi układzie immunologicznym oraz optymalizuje jego pracę.

Wyniki ostatnich badań przekroczyły najśmielsze oczekiwania – podkreśla dr Peter Schleicher – Spektrum oddziaływania tej rośliny obejmuje nawet profilaktykę chorób nowotworowych, opóźnia starzenie skóry, obniża poziom tłuszczy we krwi, redukuje masę ciała, poprawia ukrwienie, rozszerza naczynia krwionośne i obniża poziom hormonów stresu. Dzięki wysokiej skuteczności przeciwutleniaczy wywiera niezwykle pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

Ten wyjątkowy skład i wysoka zawartość substancji czynnych, a w efekcie szerokie spektrum działania odżywczego oraz prozdrowotnego skupia na oleju arganowym coraz większą uwagę badaczy, jak i praktyków.

Farmaceuci i lekarze zaczynają powoli uznawać wysoką skuteczność arganii w leczeniu chorób skóry oraz serca, a także schorzeń reumatycznych i nowotworowych – zwraca uwagę dr Schleicher. – Określone składniki potrafią przeciwdziałać nawet skutkom starzenia. Dlatego rząd niemiecki wspólnie z UNESCO i rządem marokańskim sfinansował projekt badawczy, którego celem jest ochrona tego drzewa przed wymarciem oraz analiza jego owoców w przemyśle farmaceutycznym.

W 1998 r. – po zbadaniu działania arganii –UNESCO ogłosiło arganowy obszar Maroka rezerwatem biosfery. Jest więc nadzieja, że marokańskie złoto trafiać będzie do ludzi na całym świecie, służąc ich zdrowiu i urodzie.

Olej aragnowy ceniony jest również przez kosmetologów. Zarówno w czystej formie, jak i w postaci kosmetyków z jego zawartością ma niezliczoną ilość zastosowań. Można go stosować do pielęgnacji całego ciała, ale też smarowania miejsc zmienionych chorobowo. Jest rekomendowany w przypadku wielu problemów skórnych, jak:

  • zaburzenia czynnościowe skóry
  • jej stany zapalne
  • egzemy
  • opuchlizna
  • oparzenia
  • zadrapania
  • grzybice
  • atopowe zapalenie skóry
  • trądzik
  • łuszczyca
  • łupież.

Pomaga w przypadku suchej, swędzącej i szorstkiej skóry. Łagodzi poparzenia słoneczne, może więc być stosowany jako olejek do opalania. Wspaniale oddziałuje na cerę w zwalczaniu zmarszczek i kurzych łapek. Okazuje się skutecznym sojusznikiem w problemach z włosami, ich łamliwością i wypadaniem. Wzmacnia także paznokcie. Dezynfekuje rany, przyspieszając ich gojenie.

Dzięki wysokiej zawartości całej gamy cennych substancji – od antyoksydantów po fitosterole – uchodzi ostatnio za prawdziwy hit wśród kosmetyków anti-aging. Regeneruje naskórek, odżywia skórę, nadając jej jędrność, nawilża, energetyzuje, witalizuje, odmładza, reaktywując jej funkcje życiowe. Zbawiennie działa nie tylko na skórę, ale i tkankę łączną w ogóle. We efekcie pomaga np. w przypadku cellulitu, który jest właśnie chorobą tkanki łącznej.

Prawdopodobnie regularnie spożywany i stosowany obniża ryzyko chorób nowotworowych, np. piersi.

W celach kosmetycznych można go łączyć z innymi olejami, osiągając efekt synergii. M. in. w kompozycji z olejkiem aloesowym okaże się przydatny w przypadku skóry podrażnionej opalaniem, a z migdałowym, gdy jest ona sucha, zmęczona i szorstka. Łyżka oleju arganowego zmieszana z jedną kroplą prawdziwego olejku różanego ś będzie świetna dla cery suchej. Natomiast staranny masaż piersi – wykonywany dwa razy dziennie kremem arganowym służącym do ich pielęgnacji – pomaga zachować biust w jędrności, a tkankę łączną w dobrej kondycji.

Zbawienna przy trądziku okazuje się dla odmiany maseczka z zielonej glinki (cztery łyżeczki) i jednej łyżeczki oleju arganowego. Zresztą dr Peter Schleicher przytacza znacznie więcej podobnych receptur kosmetycznych i zdrowotnych. Nic więc dziwnego, że berberyjskie plemiona uznawały olej arganowy za eliksir życia. Jego legendarne, trudne do przecenienia wartości, sprawiły, iż współcześnie uznawany jest także za olej magiczny, a nawet króla wszystkich olejów. Doceniają go zarówno kosmetolodzy i wizażyści, jak i dermatolodzy oraz dietetycy. Ma wielkie szanse w szeroko pojętej profilaktyce zdrowia i urody.

Stosowany do wewnątrz wspiera organizm w walce z licznymi dolegliwościami i schorzeniami. Dlatego warto wprowadzić go do naszego europejskiego jadłospisu. Przykłady tradycyjnych potraw marokańskich, w których jest wykorzystywany, znajdziemy również w książce traktujących o leczniczych właściwościach marokańskiego złota.

Artykuł przygotowano na podstawie książki OLEJ ARGANOWY. Lecznicza moc marokańskiego złota, Dr Peter Schleicher, Wydawnictwo PURANA.


Uniwersalna skuteczność

Ogólne korzystne działanie oleju arganowego wg dr Schleichera:

  • antyoksydacyjne
  • dezynfekujące
  • hydrogenizujące (nawilżające)
  • grzybobójcze
  • bakteriobójcze (antyseptyczne)
  • poprawiające ukrwienie
  • odmładzające komórki (anti-aging)
  • wzmacniające odporność
  • kulinarne (do gotowania i przyprawiania), a także jako suplement diety

Zastosowanie w medycynie naturalnej:

  • Różnorodne problemy skórne (zmarszczki, kurze łapki; łupież; atopowe zapalenie skóry; poparzenia słoneczne; oparzenia; trądzik)
  • Problemy z włosami i paznokciami
  • Schorzenia tkanki łącznej
  • Choroby reumatyczne
  • Jako antyoksydant w profilaktyce nowotworów (piersi, skóry, prostaty)
  • Zaburzenia przemiany tłuszczu (hipercholosterolenia)
  • W chorobach serca i układu krążenia (miażdzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna , ryzyko zawału serca, czyli kardioprewencja)
  • W chorobach Alzheimera i Parkinsona

Z Archiwum Nieznanego Świata - 02/2014

 

 
 
Joomla Extensions