Od jakiegoś czasu wielką popularnościa na świecie, a ostatnio także w Polsce cieszy się opracowana przez dr. Lorena Cordaina dieta człowieka pierwotnego zwana Dieta paleo. To sposób odżywiania się produktami, które jedli nasi przodkowie żyjący w czasach paleolitu. Nie jest to jednak typowe naśladowanie menu jaskiniowców, lecz eliminowanie pożywienia, którego oni nie konsumowali


Kinga Piaścik, NŚ 6/2018

Ogromny, niemal błyskawiczny rozwój cywilizacji na przestrzeni ostatnich 10 tysięcy lat spowodował, że ewolucja biologiczna człowieka nie nadąża za tym postępem. W efekcie współczesny styl życia oraz dieta są niedostosowane do potrzeb naszego organizmu. Cierpimy na cukrzycę, alergie, wrzody żołądka czy też uporczywe zaparcia. Aby temu zapobiec, dr Loren Cordain opracował tzw. „Dietę paleo”. Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu żywności, której nie znali ludzie z paleolitu.

Fragment artykułu z numeru 6/2018

Paleolit, zwany też starszą epoką kamienia, trwał trzy miliony lat, a jego początek datuje się na 4-4,5 miliona lat temu. Był to czas, kiedy człowiek pierwotny zaczął wytwarzać pierwsze prymitywne narzędzia. Koniec tej epoki nastąpił 10 tysięcy lat p.n.e.

Ludzie żyli wówczas w niewielkich gromadach, liczących 25-30 osób, prowadzili wędrowny tryb życia, spali w jaskiniach, ziemiankach, szałasach lub namiotach zrobionych ze zwierzęcych skór i kości. Za ubrania służyły im skóry zszyte kościanymi igłami i często przyozdobione muszelkami. Stroju dopełniały własnoręcznie wykonane buty i czapki. Trudnili się głównie myślistwem, używając do tego prostych narzędzi, m.in. kamiennych otoczaków, pięściaków i ostrzy, drewnianych dziw, a potem krzemiennych grotów, noży, łuków, harpunów oraz miotaczy dzid. Polowali na duże zwierzęta, głównie mamuty, nosorożce włochate, niedźwiedzie, konie, kozy oraz renifery. Zapędzali je do specjalnie wykonanych dołów lub na bagna, z których ofiary nie potrafiły wyjść. (...)

Paleo dla cukrzyków i alergików

„Dieta paleo” jest polecana osobom prowadzącym tzw. zdrowy tryb życia, pragnącym schudnąć, cierpiącym na hiperglikemię oraz różne nietolerancje pokarmowe. Stosując ją, nie trzeba ważyć posiłków, ani liczyć kalorii. Pozwala ona spożywać produkty bez ograniczeń.

Wszystkie mięsa - pierwotni ludzie jedli mnóstwo tłustego mięsiwa. My unikamy go, uważając, że wywołuje choroby serca i otyłość (jak również czyniąc to z przyczyn etycznych - pewna część Czytelników , podobnie jak osób współredagujących pismo, z tego właśnie powodu jest wegetarianami - przyp. ). Z drugiej jednak strony, tłuszcz kontroluje apetyt, daje poczucie sytości, jest potrzebny do produkcji hormonów i wchłaniania wielu witamin. W ramach diety paleo spożywa się wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, cielęcinę, dziczyznę, kurczaki, indyki, gęsi czy też króliki. Najlepiej jeść mięso surowe, np. w formie tatara, oraz gotowane (podczas smażernia, grillowania, pieczenia czy wędzenia powstają toksyczne związki, np. w trakcie pieczenia mięsa w temperaturze 300 stopni Celsjusza wytwarzają się rakotwórcze aminy).

Owoce morza - autor diety szczególnie poleca halibuty, dorsze, flądry, makrele, łososie, sardynki, tuńczyki, śledzie...

To jedynie fragment niniejszego artykułu. Pełną wersję przeczytasz w 6/2018 dostępnym także jako e-wydanie.

 

 
 
Joomla Extensions