Awokado, zwane po łacinie persea americana, to owoc pochodzący pierwotnie z Ameryki, o którym w ostatnim czasie można usłyszeć liczne zachwyty dietetyków. Według najnowszych badań, zawiera on ogromne ilości pożytecznych związków, i to tych wyjątkowo dobrze przyswajalnych przez organizm


Leszek Matela, NŚ 2/2018

Roślina należy do kategorii wiecznie zielonych drzew osiągających wysokość 15 do 30 m. Wywodzi się z Meksyku, ale ponieważ dobrze rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, szybko zaczęto ją uprawiać w całej Ameryce, jak i w wielu krajach Azji. Ma wyjątkowo długi okres dojrzewania, trwający nawet do 8 miesięcy. Rozróżnia się aż 150 jej odmian, ale w Polsce znanych jest tylko kilka. Najczęściej w sklepach pojawia się awokado zielone, a niekiedy też wersja ciemnobrązowa. Co ciekawe, posiada ono polską nazwę smaczliwka, która jednak używana jest rzadko.

Każdy, kto lubi curry, na pewno zna kurkumę, popularną przyprawę o intensywnej żółto-złotej barwie. Najwięcej korzyści prozdrowotnych dostarcza ona, gdy od dzieciństwa spożywa się ją w dużych ilościach. Ostryż długi (Curcuma longa), który jest byliną, bywa też nazywany ostrzyżem Zohary, kurkumą długą, ostrzyżem indyjskim, szafranem indyjskim. Lekarze uważają, że składnik tej rośliny – kurkumina – skutecznie leczy różne odmiany raka, jak również choroby serca, depresję i schorzenia wieku starczego: demencję oraz Alzheimera 


Doktor Ajay Goel – profesor w Baylor University Medical Center w Dallas (Teksas, USA) zajmuje się leczniczymi właściwościami kurkuminy od 20 lat. Przeprowadził ponad 200 badań, których wyniki opublikował w renomowanych czasopismach naukowych. Jego ostateczny wniosek brzmi tak, iż kurkumina oferuje szeroki wachlarz korzyści prozdrowotnych, a przede wszystkim jest w stanie zapobiegać powstawaniu, leczyć, a nawet likwidować raka, bez jakichkolwiek efektów ubocznych (!).

Uważam, że nie istnieje jedna cudowna dieta dla wszystkich: co innego powinna jeść osoba, która nie choruje, pragnąca zdrowo się odżywiać i lepiej czuć, a co innego człowiek chory, chcący powrócić do zdrowia


lek. med. Urszula Chorzępa, NŚ 8/2017 

Kiedy rozpoczynałam praktykę lekarską niewiele mówiło się o zdrowym stylu życia, dietach i suplementach. Dzisiaj jest to tzw. gorący temat

Ponieważ zawodowo zajmuję się zdrowym odżywianiem, od kiedy pamiętam pacjenci przynosili mi książki o różnych dietach, prosząc, bym wyraziła swoje zdanie na ich temat. Aby wydać opinię, musiałam się z nimi wszystkimi zapoznać J. Oprócz tego zadawali mi mnóstwo pytań dotyczących obecnych na rynku preparatów, produktów i suplementów diety.

Działalność przemysłu spożywczego bazuje na serii kłamstw, w które większość ludzi po prostu woli wierzyć. Oto sześć takich, którymi próbuje się nas karmić z powodzeniem

# 1

Miód, który jemy, i przyprawy, których używamy, są fałszywe. Jeśli nie jesteś na tyle szczęściarzem, aby mieć własny pszczeli rój lub udać się do lokalnego sklepu organicznego, w którym możesz dostać miód prosto z ula, ten, który kupujesz najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Wszystkie pyłki, które posiada ten miód, są filtrowane w celu ukrycia jego pochodzenia, a następnie dodaje się syrop kukurydziany i sztuczne słodziki. Federal Drug Administration (FDA) informuje, że substancja, która nie zawiera żadnego pyłku, nie może być legalnie nazywana „miodem”, ale większość przetestowanych „miodów” największych detalistów nie zawiera nawet jego śladu.

 

 
 
Powered by JS Network Solutions