Nieleczona choroba refluksowa wywołuje wiele groźnych powikłań m.in. stany zapalne, zwężenie oraz owrzodzenie przełyku. Często, aby się jej pozbyć, wystarczy zmienić tryb życia


Kinga Piaścik

Choroba refluksowa przełyku, zwana popularnie refluksem, polega na cofaniu się kwaśnej treści żołądka do przełyku, a czasem nawet do krtani, gardła lub oskrzeli. Nie wolno jej lekceważyć. Jeśli pojawia się rzadko, wywołuje kwaśne odbijanie, kwaśno-gorzki posmak w ustach, zgagę, bóle w klatce piersiowej, uporczywe pokasływanie, nieświeży oddech, nudności, wzdęcia, a także chrypkę. Częsty, nieleczony refluks może dodatkowo powodować stany zapalne, zwężenie, owrzodzenie i perforację przełyku, ogromne trudności z przełykaniem oraz nowotwory żołądka i przełyku. 

Winę za powstawanie refluksu ponosi mięsień, tzw. dolny zwieracz przełyku, zwłaszcza gdy zwiotczał. Jego zadanie polega na kilkusekundowym otwarciu się, gdy pokarm przechodzi do żołądka, a następnie szczelnym zamknięciu. Jeśli mięsień ten nie ulega domknięciu lub zbyt często jest otwarty, istnieje możliwość wydostania się kwasu z żołądka.

→ O czym jeszcze piszemy w numerze czerwcowym?

Najczęściej refluks pojawia się po zjedzeniu obfitych posiłków, dań smażonych, tłustego mięsa i przetworów z pełnego mleka. Mogą go również spowodować: leżenie tuż po posiłku, podjadanie przed pójściem spać, nadwaga, ciąża, cukrzyca, zaburzenia hormonalne, zażywanie leków przeciwbólowych (np. ibuprofenu, naproksenu, ketoprofenu, diklofenaku, aspiryny), preparatów rozluźniających mięśnie, tabletek antykoncepcyjnych, niektórych leków normujących ciśnienie tętnicze, przepuklina rozworu przełykowego oraz przebyte operacje żołądka. Natmiast napoje z kofeiną, alkohol, kawa i ostre przyprawy mogą prowadzić do wytwarzania nadmiernej ilości kwasów żołądkowych.

Ryzyko refluksu wzrasta wraz z wiekiem. Zazwyczaj pojawia się on ok. 50 roku życia. Ale czasami objawy występują już w dzieciństwie. Refluks odnotowuj esię u ok. 50-60 procent noworodków...

To jedynie fragment niniejszego artykułu. Pełną wersję przeczytasz w 6/2019  dostępnym także jako e-wydanie.

 

,

 

 
 
Joomla Extensions